Stichting Amateurfilm

De website van Stichting Amateurfilm is een ontmoetingsplek voor amateurfilmers en liefhebbers die zich bezig houden met de geschiedenis, hergebruik en studie van amateurfilm.

In Memoriam: IJsbrand Rogge

Vandaag kregen we het verdrietige nieuws te horen dat filmmaker en -verzamelaar IJsbrand Rogge op vrijdag 26 januari is overleden. Hij werd 94 jaar oud.

De heer Rogge was een goede vriend van Stichting Amateurfilm. Meerdere keren verwelkomende hij ons in zijn huis te Amsterdam, waar hij graag vertelde over zijn rijke filmverleden en zijn bijzondere apparatuur-collectie, inclusief demonstraties van zeldzame objecten zoals een Japanse 26mm Recfy papierfilmprojector en een Kinora filmcamera.

Voor IJsbrand Rogge, die in 1929 werd geboren in Amsterdam, vormde film de draad van zijn leven. In totaal maakte hij meer dan tachtig films, waaronder bijzondere films uit het Verre Oosten, waar hij in de jaren vijftig zijn werkzame leven begon bij een bank in Hong Kong. In 2016 startte hij zijn eigen YouTube kanaal, waar hij in totaal meer dan 1250 clips van zijn oude reisfilms uploadde, die door miljoenen bezoekers vanuit de hele wereld zijn bekeken.

Wij wensen Rogge’s familie, vrienden en iedereen die hem heeft gekend veel sterkte toe met dit grote verlies.

Bekijk hieronder het portret dat Stichting Amateurfilm van IJsbrand Rogge maakte tijdens een bezoek in 2014, waarin hij aan de hand van zijn bijzondere apparatuur-collectie een rondleiding door de filmgeschiedenis gaf:

Bekijk hieronder enkele van IJsbrand Rogge’s films:

Zie verder:

- Persoonlijke website van IJsbrand Rogge  en zijn bijzondere filmcollectie
- Zijn beroemde YouTube-kanaal
- Blogpost ‘De voorbijgegane wereld van IJsbrand Rogge‘: een uitgebreid interview in twee delen over Rogge’s leven, gepubliceerd op de website van Stichting Amateurfilm. Klik hier voor deel 2.
- Engelstalige Wikipedia-site over IJsbrand Rogge, internationaal ook bekend als Michael Rogge

Share Button

Information

This entry was posted on januari 27, 2024 by in Nieuws.